Terug naar het overzicht

Benieuwd welke Pokémon kaarten het meest zeldzaam zijn? Die oude verzameling kaarten die je op zolder hebt liggen zou zomaar opeens aardig wat geld waard kunnen zijn! Net als bij de meeste zaken, geldt ook voor Pokémon kaarten: hoe zeldzamer, hoe waardevoller. Hieronder zetten we de meest zeldzame Pokémon kaarten en hun marktwaarde voor je op een rij.

duurste pokemon kaarten

Zeldzame Pokémon kaarten: de top 5

Pokémon kaarten worden al gedrukt sinds de jaren ‘90. Van sommige soorten kaarten was de oplage kleiner dan van andere. Zo zijn er kaarten waarvan er maar een handjevol bestaat, omdat ze speciaal gedrukt werden ter gelegenheid van bepaalde Pokémon toernooien. En kaarten met drukfouten erop kunnen juist veel waard zijn omdat er maar zo weinig van bestaan.

De écht zeldzame Pokémon kaarten kunnen duizenden, soms zelfs tienduizenden, euro’s waard zijn! Benieuwd welke kaarten het meeste opleveren? Duik mee in de top 5.

TIP: Helaas! Beschik je niet over één van deze vijf mega zeldzame Pokémon kaarten. Niet getreurd. Je kaart kan nog steeds geld waard zijn. Onderaan dit artikel lees je hoe je de waarde bepaalt van je Pokémon kaarten.

5. Tropical Mega Battle Trainer

Van de Tropical Mega Batttle Trainer kaart zijn slechts 12 exemplaren gedrukt. Ze zijn ooit specifiek ontworpen ter gelegenheid van het Pokémon Trading Card Game Tournament in Hawaii in 1999. Omdat deze Pokémon kaart, waarop Psyduck en Jigglypuff liggen te relaxen in een hangmat, zo ontzettend zeldzaam is, is hij ooit verkocht voor maar liefst €8500.

4. Prerelease Raichu 1999

We kennen allemaal Raichu, de welbekende evolutie van Pikachu. In 1999 werden er al kaarten van Raichu gedrukt nog vóórdat de officiële productlancering van Pokémon kaarten had plaatsgevonden. Medewerkers kregen deze ‘prerelease’ kaarten aangereikt. Dat zijn nog eens werkvoordeeltjes! Deze kaarten onderscheiden zich door het woord ‘prerelease’ dat rechtsonder op de afbeelding met de Pokémon te zien is. Men weet niet zeker hoeveel van deze Prerelease Raichu 1999 kaarten er bestaan, maar er wordt gespeculeerd dat het er niet meer dan 10 zijn. Daarom wordt deze kaart getaxeerd op omme nabij €9000! 

3. Trophy Pikachu Trainer No.1

Pikachu doet het altijd goed. En al helemaal bij een Pokémon kaart zo zeldzaam als deze. Ze zijn ooit in kleine getalen gedrukt speciaal voor de winnaars van een officieel Trading Card Game wereldkampioenschap. Vandaar dat Pickachu pronkt met een trofee op de kaart. Experts schatten in dat de Trophy Pikachu Trainer No.1 zo’n €10.000 waard zou zijn. Tot op heden zijn deze kaarten echter nog niet geveild geweest. Het zou dus zomaar kunnen dat, wanneer dat eenmaal gebeurt, ze nog veel meer geld opleveren.

2. First Edition Charizard Holographic Shadowless

Deze kaart is er één uit duizenden. Alles klopt. Ten eerste gaat het hier om Charizard: de favoriete Pokémon van vele fans en verzamelaars. Daarbij is het ook nog eens een eerste editie, wat zeldzaam is. Het feit dat de kaart glimmend is, maakt hem nog een tandje zeldzamer. En als klap op de vuurpijl ontbreekt ook nog de schaduw rechtsonder de afbeelding met de Pokémon. Dit komt slechts bij heel weinig Pokémon kaarten voor. Het was toentertijd een drukfout, die al snel werd hersteld. Onder verzamelaars zijn ‘shadowless’ kaarten echter uitzonderlijk populair.

Ben je een van de geluksvogels die een échte First Edition Charizard Holographic Shadowless in z’n bezit heeft? Dan zou je hem zomaar eens voor €10.000 kunnen verkopen!

1. Pikachu Illustrator

Dé heilige graal onder de Pokémon kaarten. De Pikachu Illustrator kaart is speciaal gedrukt ter gelegenheid van de CoroCoro Illustration Contest in Japan in 1998. Men vermoedt dat er slechts 39 van deze kaarten bestaan, waarvan er maar 12(!) in goede staat zijn opgedoken. Dat maakt de Pikachu Illustrator kaart een waar collectors item. Hoeveel deze kaart waard is? In 2019 werd hij voor €175.000 geveild!

Zeldzame Pokémon kaarten herkennen: hoe doe je dat?

Heb je je collectie doorgespit en zit één van de bovenstaande 5 kaarten er helaas niet bij? Geen nood. Er bestaan zo ontzettend veel Pokémon kaarten dat er ook automatisch erg veel zeldzame kaarten tussen zitten. Misschien niet zo zeldzaam als de top 5 van hierboven, maar nog steeds zeldzaam genoeg om je wat geld op te leveren. De volgende factoren bepalen de zeldzaamheid van jouw Pokémon kaart.

Holographic

Glimmende Pokémon kaarten, ook wel holographic of holo kaarten genoemd, zijn zeldzamer dan ‘normale’ kaarten. Met name als je glimmende kaart ‘rare’ is. Dit herken je aan de zwarte ster rechts onderaan de kaart.

Generatie

In principe is het zo dat hoe eerder Pokémon kaarten zijn gedrukt, hoe zeldzamer ze zijn. Pokémon kaarten uit de eerste generatie, uitgebracht in 1999 en 2000, zijn daarom het meest zeldzaam. Hieronder vallen de Base Set 1 en 2, Jungle, Fossil en Team Rocket.

Als je Pokémon kaart een label bevat waar ‘First Edition’ op staat, dan was het deel van de eerste druk in zijn kaarten serie. First edition Pokémon kaarten zijn zeer zeldzaam.

Drukfouten (zoals shadowless)

Zoals je zag in bovenstaande top 5, zijn ‘shadowless’ Pokémon kaarten erg zeldzaam. Dat geldt niet alleen voor de Holographic Shadowless Charizard, maar ook voor bijvoorbeeld Shadowless Blastoise, Vernusaur, Chansey, Machamp, Mew en Mewtoo. Eigenlijk is iedere kaart waarbij de schaduw ontbreekt bijzonder zeldzaam.

In de loop der jaren zijn er wel vaker drukfouten gemaakt op Pokémon kaarten. Zo ontbrak er bij sommige kaarten het zeldzaamheidssymbool rechts onderaan. Bij zogeheten ‘Holo Bleed’ kaarten is het glimmende deel van de kaart te ver ‘uitgebloed’ over de rest van de kaart. Ook komt het heel zelden voor dat het verzamelnummer ‘te hoog’ is. Dat wil zeggen dat het eerste getal hoger is dan het tweede getal. Omdat dit soort drukfouten maar weinig voorkomen, maakt dit de kaarten zeldzamer.

Promo kaarten

Op verschillende momenten zijn er speciale promo Pokémon kaarten gedrukt en weggegeven. Misschien heb je er wel eentje in je bezit die je ooit hebt gekregen in de bioscoop (bij de vertoning van een Pokémon film) of de McDonalds. Gezien er maar weinig van dit soort kaarten zijn gedrukt, zijn ze ook zeldzaam. Je herkent ze aan het label op de kaart waar ‘promo’ op staat.

Taal

Pokémon kaarten worden in verschillende talen gedrukt. Dit is ook van invloed op de zeldzaamheid van de kaart. Engelse en Japanse kaarten komen het vaakst voor en zijn daarom niet zeldzaam. Nederlandse kaarten daarentegen zijn zeldzamer. In dit geval is het echter niet zo dat zeldzamer gelijk staat aan meer waard. Juist de Engelse en Japanse Pokémon kaarten zijn het meeste geld waard.

Terug naar het overzicht