Terug naar het overzicht

Waarom zou je willen weten hoe je de waarde van Pokémon kaarten kunt bepalen? Nou, die oude Pokémon kaarten die je al die jaren hebt verzameld kunnen geld waard zijn. Sommigen zijn zelfs behoorlijk veel geld waard. Maar voordat je meteen je kaarten te koop aanbiedt, is het eerst belangrijk dat je de waarde van je Pokémon kaarten kunt bepalen.

Benieuwd hoe je zelf kunt bepalen wat de waarde is van jouw Pokémon kaarten? Hieronder lees je alles wat je moet weten om dat te kunnen doen.

Glimmende pokemon kaarten

Hoe wordt de waarde van Pokémon kaarten bepaald?

Er bestaan ontzettend veel Pokémon kaarten. De waarde ervan kan variëren van een paar cent tot wel duizenden euro’s! Er zijn meerdere factoren die de waarde van een Pokémon kaart bepalen. We zetten ze voor je op een rijtje.

Kaart conditie

Het valt te verwachten; de staat waarin je Pokémon kaart verkeert is ook van invloed op de waarde ervan. Zelfs als je een zeldzame kaart hebt, die normaal gesproken veel geld waard zou zijn, kan flink minder waard worden als de kaart niet meer in topconditie is. Als we het hebben over de conditie van de Pokémon kaart, wordt ook gekeken naar de achterkant van de kaart.

De PSA-score is een internationale standaard die gebruikt wordt om aan te geven hoe goed de conditie is van de kaart. De PSA-score is minimaal 0 en maximaal 10. De PSA-score wordt lager bij scheurtjes en andere beschadigingen. Maar de score kan ook dalen door dingen waar je niet zelf iets aan kunt doen zoals een afbeelding die scheef op de kaart gedrukt staat. Een hogere PSA-score betekent dat de Pokémon kaart meer waard is.

Generatie

De generatie waaruit je Pokémon kaart stamt is van vitaal belang als je de waarde van je Pokémon kaart wilt bepalen. De Pokémon kaarten uit de eerste generatie, die werden uitgebracht in 1999 en 2000, zijn absoluut het meeste waard. Soms kunnen eerste generatie Pokémon kaarten wel duizenden euro’s waard zijn. Wist je bijvoorbeeld dat een eerste editie Charizard zonder schaduw een indrukwekkende €10.000 kan opleveren?

Andere generaties die veel waard kunnen zijn, zijn ook de wat eerdere generaties zoals: Base Set, Base Set 2, Fossil, Jungle en Team Rocket. Tot slot zijn kaarten uit deze generaties ook redelijk veel waard: Neo, Destiny, Neo Revelation, Neo Discovery, Neo Genesis en Southern Islands.

Glimmende Pokémon kaarten

Glimmende Pokémon kaarten zijn makkelijk te herkennen aan de Pokémon afbeelding die op deze kaarten glimmend is. De Engelse term voor een dergelijke Pokémon kaart is een Holo. Glimmende Pokémon kaarten komen veel minder vaak voor. Daarom zijn ze meer geld waard. In principe kunnen alle soorten Pokémon kaarten glimmend zijn: common, uncommon en rare. Een rare Holo is uiteraard meer waard dan een common Holo.

First edition

Pokémon kaarten die eerste editie, oftewel ‘first edition’, zijn, zijn over het algemeen veel geld waard. Deze kaarten beschikken over een zwart label waar ‘First Edition’ op staat. Dat wil zeggen dat de kaart in kwestie onderdeel uitmaakte van de eerste druk van de kaarten serie waar hij bij hoort. First Edition Pokémon kaarten zijn enorm zeldzaam en daarom kun je ze vaak ook voor veel geld verkopen.

Shadowless

Het kan zijn dat het je nog nooit is opgevallen, maar kijk nog eens goed naar je Pokémon kaart. Dan zal je zien dat er een dunne zwarte rand onder het plaatje met de Pokémon zit. Dit wordt ook wel de schaduw genoemd. Vrijwel alle Pokémon kaarten beschikken over zo’n schaduw. Alleen in de eerste en tweede generatie kaarten sets zijn een handjevol Pokémon kaarten waarbij de schaduw ontbreekt. Juist omdat dit zo weinig voorkomt, zijn deze zogeheten ‘shadowless’ kaarten erg waardevol. Een echt collectors item!

Taal op de kaart

Wist je dat Pokémon kaarten in veel verschillende talen worden uitgebracht? Er zijn immers Pokémon fans over de hele wereld te vinden. Er zijn zelfs Pokémon kaarten in het Nederlands uitgebracht. Net als vrijwel alle andere facetten van de Pokémon kaart heeft ook de taal die erop staat invloed op de waarde ervan.

Engelstalige Pokémon kaarten zijn verreweg het meeste waard, gevolgd door kaarten met Japanse teksten erop. Gevolgd door Spaans, Duits en Italiaans. Heb je toevallig nog een Pokémon kaart met Nederlandstalige teksten? Deze zijn over het algemeen helaas minder waard. Dat heeft ermee te maken dat er minder markt is voor deze kaarten dan voor kaarten in het Engels.

Terug naar het overzicht