Terug naar het overzicht

Een neppe Pokémon kaart kunnen herkennen kan handig zijn voor serieuze verzamelaars. Je hebt er misschien nooit bij stilgestaan, maar er bestaan echt mensen die nep Pokémon kaarten maken om te kunnen verkopen. Dat hoort er helaas bij wanneer producten zo gewild zijn als Pokémon kaarten.

Een nep Pokémon kaart wil je liever niet in je bezit hebben. Hij is namelijk niks waard. Daarom is het van belang dat je een nep Pokémon kaart kunt herkennen. Gebruik de volgende 8 technieken en jij wordt nooit meer voor de gek gehouden.

duurste pokemon kaarten

1. Nep Pokémon kaarten bevatten soms spellingsfouten

Authentieke Pokémon kaarten zullen nooit, maar dan ook nooit, spellingsfouten bevatten. Heb je een fout gespot zoals ‘Charizart’ in plaats van ‘Charizard’, dan weet je zeker dat je een nep Pokémon kaart in je handen hebt.

2. Nep Pokémon kaarten hebben vaak een afwijkende achterkant

Staar je bij het screenen van je Pokémon kaarten niet blind op de voorkant. Wist je dat maar liefst 80% van de nep Pokémon kaarten niet de juiste achterkant heeft? Daarom zeggen veel experts dat kijken naar de achterkant de snelste manier is om een nep Pokémon kaart te herkennen.

Waar kun je aan zien dat de achterkant niet deugt? Let op de blauwe achtergrond, rechtsboven de Pokébal. Een authentieke Pokémon kaart heeft een complexe achtergrond. Streken lichtblauw en donkerblauw lopen in elkaar over. Bij nep Pokémon kaarten is er echter vaak alleen maar een simpele achtergrond te zien met maar één teint blauw.

3. Nep Pokémon kaarten hebben soms vreemde energiesymbolen

Nog een weggevertje: de energiesymbolen. Op een echte Pokémon kaart zal het zwarte symbooltje keurig recht in de cirkel passen. Bij nep Pokémon kaarten klopt dit soms niet helemaal. Het kan zijn dat het zwarte symbooltje net wat te groot is voor de cirkel waar hij in zit. Het kan ook zijn dat het symbooltje niet precies in het midden staat. Allemaal tekenen dat je een nep Pokémon kaart te pakken hebt.

4. Een volledig glimmende kaart zie je (bijna) alleen bij nep Pokémon kaarten

We kennen allemaal wel die mooie glimmende Pokémon kaarten. Ze zijn zeldzamer dan normale kaarten en daardoor waardevoller. Maar let op! Is je Pokémon kaart volledig glimmend? Dan is het heel waarschijnlijk dat je een nep Pokémon kaart in handen hebt. Authentieke kaarten hebben namelijk, in verreweg de meeste gevallen, alleen glimmend folie over het plaatje met de Pokémon. Niet over de rest van de kaart.

5. Nep Pokémon kaarten kunnen wat kleiner zijn dan echte Pokémon kaarten

Dit is een eenvoudige manier om een nep Pokémon kaart te herkennen. Merk je dat één van je Pokémon kaarten duidelijk kleiner is dan de rest van je collectie? Dan is dat waarschijnlijk een nepper. Valse Pokémon kaarten zijn soms van kleiner formaat dan echte kaarten.

6. Nep Pokémon kaarten zijn soms VEEL te sterk

En dan hebben we het niet over de sterkte van het karton van de kaart! Nee, over de Pokémon. Makers van nep Pokémon kaarten proberen hun kaarten soms wat aantrekkelijker te maken door de Pokémon die ze afbeelden extreem hoog damage of HP te geven. Een goede vuistregel is dat een Pokémon nooit meer dan 300 HP zou moeten hebben of meer dan 300 damage zou moeten doen.

Heb jij een Pokémon kaart in handen waarbij die waardes veel hoger zijn? De kans is groot dat je dan met een nep exemplaar te maken hebt. Als je het zeker wil weten, doe dan een Google Image Search. Voer het nummer rechtsonder op de Pokémon kaart in plus de naam van de Pokémon. Je krijgt dan te zien welke waardes de kaart zou moeten hebben. Maar als je de nep kaart eerst gebruikt om je vrienden mee in te maken, snappen we dat natuurlijk ook.

7. Nep Pokémon kaarten zijn vaak van ander materiaal gemaakt

Nep Pokémon kaarten zijn gewoon niet uit hetzelfde hout gesneden als de echte. Letterlijk. Dat zorgt ervoor dat nep kaarten ook anders aanvoelen wanneer je ze vasthoudt. Wil je dit uittesten, doe dan het volgende. Neem een Pokémon kaart waarvan je zeker weet dat deze authentiek is. Houd hem tussen je vingers, wrijf erover en buig de kaart lichtjes. Daarna doe je dat allemaal nog een keer met de kaart die je aan het uittesten bent. Als deze significant anders aanvoelt, dan heb je grote kans dat je met een nep Pokémon kaart te maken hebt. Je kan dit ook merken doordat nep Pokémon kaarten sneller scheurtjes oplopen.

8. Nep Pokémon kaarten laten meer licht doorschijnen

Heb je alle bovenstaande methoden losgelaten op je Pokémon kaart, maar ben je er nog niet uit? Probeer dan dit laatste trucje: houd je Pokémon kaart tegen het licht. Doe dit wederom eerst met een kaart waarvan je zeker weet dat deze authentiek is. Houd de Pokémon kaart voor een raam of een lamp. Observeer goed hoeveel licht erdoorheen schijnt. Doe dat vervolgens ook bij de (vermoedelijk) neppe Pokémon kaart. Als je merkt dat deze kaart meer licht door laat schijnen dan de echte, dan heb je waarschijnlijk een neppert te pakken.

Terug naar het overzicht