Terug naar het overzicht

Iedere Pokémon verzamelaar heeft het zich wel eens afgevraagd: wat is nou de duurste Pokémon kaart ter wereld? Eenvoudige boosterpacks kosten geen rib uit je lijf. En je koopt ze vooral om er plezier van te beleven. Toch zijn er geluksvogels bij die hun oude Pokémon kaarten voor een klein voortuin kunnen verkopen. Misschien kan dit jou ook wel overkomen. Het is in ieder geval de moeite waard om je Pokémon kaarten collectie in te duiken en te kijken of één van deze waardevolle kaarten ertussen zit. Je weet maar nooit!

Benieuwd welke Pokémon kaart écht het meeste geld heeft opgeleverd? Wij hebben de top 10 duurste Pokémon kaarten voor je op een rijtje gezet.

zeldzame Pokémon kaarten

De waarde van Pokémon kaarten bepalen

Iedere Pokémon kaart heeft een bepaalde waarde. Sommige zijn slechts een paar cent waard. Van andere kaarten kan de waarde oplopen tot duizenden, soms zelfs tienduizenden euro’s! Maar hoe wordt de waarde van Pokémon kaarten bepaald? Die waarde hangt af van een aantal factoren. Grofweg kan gezegd worden; hoe zeldzamer de Pokémon kaart, hoe meer hij waard is.

Daarom zijn oudere kaarten meer waard dan nieuwe. Glimmende Pokémon kaarten zijn ook meer waard. Op iedere Pokémon kaart is daarnaast een zeldzaamheidssymbool te zien rechtsonder in de vorm van een rondje, ruitje of sterretje. Respectievelijk gaat het dan om een common, uncommon of rare. Rare kaarten zijn het meest waard en common kaarten het minst.

Er zijn nog meer factoren die de waarde van Pokémon kaarten bepalen. Zo is ook de taal op de kaart belangrijk. Pokémon kaarten in het Engels en Japans zijn het meeste waard. Ook zeldzame drukfoutjes, zoals het ontbreken van een schaduw, zijn als echte collectors items veel geld waard. Om diezelfde reden zijn superzeldzame Pokémon kaarten die speciaal voor evenementen zijn ontworpen erg veel geld waard. Tot slot is het natuurlijk belangrijk in wat voor conditie de kaart verkeert. Beschadigde kaarten zijn minder geld waard dan kaarten die nog helemaal puntgaaf zijn.

De 10 duurste Pokémon kaarten

Oké, je weet nu ongeveer wat de waarde van Pokémon kaarten bepaalt. Tijd om te kijken wat de tien allerduurste Pokémon kaarten zijn uit de geschiedenis.

10. Champions Festival Finalist Card

Ieder jaar vinden de Pokémon World Championships plaats. Binnen alle zes divisies zijn er twee finalisten. Iedere finalist krijgt de felbegeerde Champions Festival Finalist Card toegereikt. Aangezien er slechts twaalf kaarten per jaar worden gedrukt, zijn ze enorm zeldzaam. Tot nu toe heeft nog geen enkele finalist zijn/haar kaart verkocht. De exacte waarde is dus niet zeker, maar experts zijn het erover eens dat ze duizenden euro’s waard zijn.

9. Blastoise First Edition Shadowless

Wie kent deze Pokémon klassieker niet: Blastoise? Iedere kaart met deze bad boy erop doet het goed, aangezien Blastoise een zeer populaire Pokémon is. Daarnaast is deze specifieke kaart ook nog deel van de eerste Pokémon kaarten set uit 1999, hij is first edition en ook nog shadowless. Dat allemaal tezamen maakt het een zeer zeldzame en daarmee erg waardevolle kaart. In 2019 werd een Blastoise First Edition Shadowless kaart verkocht voor maar liefst €8500.

8. Tropical Mega Battle Legendary Bird Cards

Tussen 1999 en 2001 vonden drie Pokémon evenementen plaats in Honolulu. Speciaal voor deze gelegenheid werd een set kaarten ontworpen waar de legendarische vogels Zapdos, Moltres en Articuno op te zien zijn. Dit zijn sowieso gewilde Pokémon, maar dankzij de extreme zeldzaamheid zijn deze kaarten zeer waardevol. Een enkele Legendary Bird kaart kan maar liefst €10.600 opleveren. In december 2019 werd een set van alle drie de kaarten verkocht voor €21.000. Dat zijn nog eens dure vogels!

7. Pokémon Center 20th Anniversary 24k Carat Gold Pikachu

Toegegeven, dit is waarschijnlijk niet een kaart die je vroeger veel tegenkwam op het schoolplein. Daarom is hij ook zo veel waard. Het meest opvallende aan de kaart? Hij is gemaakt van echt 24-karaats goud. De kaarten werden gemaakt ter promotie en in totaal werden er minder dan 100 gedrukt. Toen ze net uitkwamen werden ze verkocht voor €1700 per stuk. Inmiddels zijn ze echter steeds waardevoller geworden. Als je tegenwoordig een 24k Carat Gold Pikachu wilt kopen, kost dat je zo’n €12.000!

6. 2010 Master Key Prize Card

Alweer een Pokémon kaart die gecreëerd is voor een evenement, namelijk het Japan World Championship in Tokio in 2010. Voor alle 36 deelnemers is een kaart gedrukt plus nog een aantal voor videogame toernooi deelnemers. Die laatste zijn echter niet zoveel waard als de 36 originele kaarten. Juist omdat er maar 36 van bestaan, is de 2010 Master Key Prize Card zo waardevol. Bijna geen van de deelnemers heeft hun kaart ooit verkocht. In november 2019 werd er één verkocht voor omgerekend €18.000.

5. Tropical Wind

Tropical Wind is wat je noemt een unieke Pokémon kaart. Gecreëerd ter gelegenheid van het Tropical Mega Battle toernooi in 1999 en met vermoedelijk nog maar 9 exemplaren ter wereld is dit een waar collectors item! Deze kaart, met daarop een vrolijke afbeelding van onder andere Psyduck, levert ongeveer €21.000 op.

4. Charizard First Edition Shadowless

Onder Pokémon verzamelaars is de term ‘Charizard First Edition Shadowless’ inmiddels een begrip geworden. Iedereen zou deze beauty wel in z’n verzameling willen hebben. Net als de Blastoise variant, maar dan nog populairder. Want, kom op, we hebben het over Charizard! Deze legendarische Pokémon kaart kan maar liefst €30.700 waard zijn.

3. Kangaskhan Holo Family Event Trophy Card

Nu komen we aan bij de écht belachelijk dure Pokémon kaarten. Van de Kangaskhan Holo Family Event Trophy Card, die gedrukt is voor een Pokémon toernooi in Japan in 1998, bestaan slechts elf exemplaren. Voor dit specifieke evenement konden ouders en kinderen samen strijden om de winst. Deze kaart werd uitgereikt aan ouder & kind teams die hoog eindigden. Toepasselijk is dan ook de afbeelding van Kangaskhan met baby Kangaskhan. Wat deze kaart oplevert? Een slordige €84.500!

2. Number Trophy Pikachu

Er bestaan meerdere soorten Number Trophy Pikachu kaarten. Deze Pokémon kaarten werden gedrukt voor de verschillende kampioenschappen tijdens de beginjaren van Pokémon. De spelers die eindigden op de eerste, tweede en derde plek wonnen een Number Pikachu Trophy Card. De meest waardevolle variant is degene die werd uitgereikt aan de nummer één deelnemer van het toernooi in 1997. Hierop zien we Pikachu die met een big smile trots zijn trofee omhooghoudt. Een kaart die maar liefst €127.000 heeft opgeleverd.

1. Illustrator Pikachu

Ja, ja, dit is ‘m dan. De duurste Pokémon kaart ter wereld. In 1998 werden er 39 Illustrator Pikachu kaarten gedrukt. Hierop is een afbeelding van de welbekende Pikachu te zien, gemaakt door niemand minder dan Atsuko Nishida, de man die Pikachu heeft bedacht en getekend. De winnaars van een tekenwedstrijd ontvingen allemaal één van deze kaarten. Vandaag de dag zijn er nog maar 10 exemplaren bekend.  Dat maakt de kaart ook zo zeldzaam en waardevol. De laatste keer dat een Illustrator Pikachu kaart werd geveild was in oktober 2019 voor de prijs van een kleine woning: zo’n €205.400!

Terug naar het overzicht